Stres cieplny jest jednym z największych wyzwań z którymi spotykają się hodowcy bydła w wielu regionach świata. Stan ten prowadzi do przegrzania organizmu krowy powodując zmniejszenie pobierania paszy, a tym samym doprowadza do zmniejszenia wydajności mlecznej krów nawet o 30-35% oraz pogorszonej ich płodności. Wpływ stresu cieplnego na bydło może zostać zminimalizowany poprzez wprowadzenie łatwych procedur pod względem wdrożenia i prawidłowego nimi zarządzania. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich.
✅optymalizacja spożycia wody
✅zapewnienie zwierzętom cienia
✅wykorzystanie systemów natryskowych
✅instalowanie wentylatorów nad stołem paszowym, co zachęca krowy do pobierania paszy
✅zwiększenie częstości zadawania pasz do 3-4 razy w ciągu doby
✅karmienie krów zawsze świeżymi paszami
✅zwiększenie zawartości tłuszczu w mieszance
✅unikanie nadmiaru łatwo-degradowalnego białka