Wpisy agrido

Stres cieplny u bydła

     Stres cieplny jest jednym z największych wyzwań z którymi spotykają się hodowcy bydła w wielu regionach świata. Stan ten prowadzi do przegrzania organizmu krowy powodując zmniejszenie pobierania paszy, a tym samym doprowadza do zmniejszenia wydajności mlecznej krów nawet o 30-35% oraz pogorszonej ich płodności. Wpływ stresu cieplnego na bydło może zostać zminimalizowany poprzez wprowadzenie łatwych procedur pod względem wdrożenia i prawidłowego nimi zarządzania. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich.

optymalizacja spożycia wody

zapewnienie zwierzętom cienia

wykorzystanie systemów natryskowych

instalowanie wentylatorów nad stołem paszowym, co zachęca krowy do pobierania paszy

zwiększenie częstości zadawania pasz do 3-4 razy w ciągu doby

karmienie krów zawsze świeżymi paszami

zwiększenie zawartości tłuszczu w mieszance

unikanie nadmiaru łatwo-degradowalnego białka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *